Naša Zemlja – izvana i iznutra

 

Naša Zemlja – izvana i iznutra


Naša Zemlja – izvana i iznutra

 

The event will be: “Live” in presence (if allowed by the covid rules, otherwise it will be online)

Short presentation of the event: Ideja je kroz nekoliko radionica prezentirati učenicima kako naš planet Zemlja živi i ima svoje životne cikluse, razara i stvara. Učenicima prezentirati neke od unutarnjih sila koje formiraju Zemlju, ali se pozabaviti i vanjskim procesima koji utječu na nastanak različitih vrsta reljefa. Ukoliko događaj bude organiziran uživo, učenici će izrađivati fosile, vulkane, simulirati potrese, pokusima prikazati nastanak klizišta, izrađivati različite modele reljefa, ali će imati prilike i promatrati zvjezdano nebo teleskopom te upoznati neka od istaknutih zviježđa. Ukoliko ne bude moguće održati uživo, onda će se učenici voditi kroz pokuse koje će pokušati napraviti kod kuće. Svrha i cilj je upoznati naš planet, iznutra i izvana.

Ideja je kroz nekoliko radionica prezentirati učenicima kako naš planet Zemlja živi i ima svoje životne cikluse, razara i stvara. Učenicima prezentirati neke od unutarnjih sila koje formiraju Zemlju, ali se pozabaviti i vanjskim procesima koji utječu na nastanak različitih vrsta reljefa. Ukoliko događaj bude organiziran uživo, učenici će izrađivati fosile, vulkane, simulirati potrese, pokusima prikazati nastanak klizišta, izrađivati različite modele reljefa, ali će imati prilike i promatrati zvjezdano nebo teleskopom te upoznati neka od istaknutih zviježđa. Ukoliko ne bude moguće održati uživo, onda će se učenici voditi kroz pokuse koje će pokušati napraviti kod kuće. Svrha i cilj je upoznati naš planet, iznutra i izvana.


Objectives: -razvijati kod sudionika ljubav prema geografiji i znanosti
-prepoznati važnost poznavanja unutarnjih i vanjskih čimbenika koji formiraju Zemlju
-zainteresirati učenike za svemir i položaj Zemlje u istom
-kroz niz pokusa i radionica upoznati potaknuti sudionike da uče iz bliže okoline i to stvarajući

Event language: hrvatski

Country: Croatia / Hrvatska

City: Petrinja

Link (for online events): [it will be displayed here as soon as possibile]

Reference person: Marija Ros Kozarić, Ivan Jajčević i Marin Čakarić

Role or Function: učitelji geografije u 1.osnovnoj školi Petrinja i OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja

Reference Organization (if any):

Those who organize are: teachers

Expected duration: around 2 hours

Event program: Kratko predavanje o potresu u Petrinji te o nebeskim tijelima. Izrada pokusa iz meteorologije, izrada vulkana, pokus s gustoćom tekućine, simulacija tsunamija, simulacija pokreta litosfernih ploča (bore i rasjedi), izrada seizmografa i simulacija potresa, izrada kompasa od lako dostupnih materijala, simulacija erozije tla i pokus sa sastavom tla. 

ID.U.N.563

Share: